HU   EN

Ívelő pályán a magyar virtulizációs piac


A hazánkban idén eladott szerverek közül minden negyedik virtuális gépeket futtathat. A virtualizációs piac nagymértékű növekedését csak serkenti a piacon kialakult kétszereplős verseny.


A 2010-es évben kiemelkedően jól teljesített a hazai szervervirtualizációs piac. A virtualizáció elterjedése hazánkban 2007-ben vett lendületet, pár évvel elmaradva a nyugati tendenciától. De miért maradtunk le a nyugati országoktól? Azért, mert a virtualizáció bevezetését konszolidációnak kell megelőznie, és a hardverek életciklusa kihat arra, hogy a vállalat mikor kezdheti meg a virtualizálást.

Ausztriában már 2008-ban 20% volt az eladott gépek virtualizációjának aránya, míg ekkor Magyarországon 6% volt ez az arány, és csak 2010 végére értük el a 21%-os szintet. A tendenciák azt mutatják, hogy a virtualizált szerverek aránya, amely most a nyugati országokban 35-40% körüli, e fölött már lassabban növekszik.


A statisztikák szerint a gazdasági válság hatására nemhogy csökkent, hanem épp ellenkezőleg, nőtt a szervervirtualizációs projektek száma. A virtualizációs megoldások által ugyanis a vállalat rövid időn belül kézzelfogható megtakarításokat érhet el a hardverbeszerzési és az üzemeltetési költségeket illetően.


A szervervirtualizációs piac dinamikus növekedésében a szállítók közti éles verseny is szerepet játszik. Míg nyugaton több neves gyártó is jelen van, mint például a Citrix Xen, az Oracle Virtual Box és a Red Hat KVM, addig Magyarországon a piac 80%-át két gyártó, a VMware és a Microsoft fedi le.

E két vállalat eltérő stratégiával érkezett hazánkba virtulizációs megoldásaival. Míg a VMware a nagyvállalatokat, addig a Microsoft és kis- és középvállalatokat tűzte ki célcsoportjául. Mára azonban a két szegmens összeért, és a párszáz fős vállalatok piacán nagyon éles a verseny a két virtualizációs gyártó közt. A VMware licensz díjai nem olcsóak, ezzel szemben a Microsoft virtualizációs megoldása az operációs rendszer része, így úgymond ingyenes. Azonban több virtuális gép üzemeltetésekor már elkerülhetetlen a szintén fizetős felügyeleti szolgáltatás igénybevétele. A trükkös árpolitikára a VMware hasonló stratégiával válaszolt, ingyenes hypervisorát főleg a kisebb kkv-k számára ajánlja.


Habár az eredmények azt mutatják, hogy a Microsoft virtualizációs rendszere egyre kiforrottabbá válik, a már virtualizációt használó ügyfelek még nem cserélik le a bevezetett virtuális platformot. A két piaci szereplő tehát az új ügyfelek megszerzéséért verseng. Bár VMware-nek kedvez az tény, hogy a legnagyobb vállalatok, akik már elkezdték a virtualizáció bevezetését VMware-t futtatnak, és a projektszerű bevezetések során a jövőben is minden bizonnyal az eddigi platformot fogják választani. A statisztikák azonban nem teljes körűek. Mivel a Microsoft Hyper-V ingyenes, ezért nem lehet pontosan meghatározni elterjedtségét. A VMware licensz eladásból származó bevételei stabilak, és habár árrésén csökkentett, karbantartási és support tevékenységéből így is jelentős bevételekre tesz szert.

Az elemzők arra számítanak, hogy 2011 végére 25%-osra emelkedik a virtualizált szerverek aránya. Új piaci szereplő belépésére nem számítanak. A vállalatoknak kedvez a virtualizáció bevezetésében, hogy az éles verseny csökkenti az árakat, valamint most a szerver árak is igen kedvezőek. Tehát érdemes most belevágni a virtualizációba!

 

Virtualizálja Ön is IT rendszerét biztonságosan az ITSecure megoldásaival!

 

Forrás: Computerworld